Various Artists

2015 Dec 12 - Jan 23

X-Years, 10th Anniversary of KochxBos

10 year - celebrating KochxBos Gallery Amsterdam


64 exhibitions, Top 10 The Guardian, 25 artists, several art books and some riots.

Last Saturday December 12, 2015 we celabrated our are anniversary it was the fantastic party with the band The Bingo Trapper, brand new works by Meryl Donoghue, Harma Heikens, Ray Caesar, Sauerkids and so much more...

(continued in Dutch)


10 jaar KochxBos Gallery Amsterdam


64 exposities, Top 10 The Guardian, 25 kunstenaars, veel kunstboeken en een enkele rel.

Zaterdag 12 december bestaat KochxBos Gallery tien jaar en dat wordt gevierd! KochxBos heeft in die tien jaar een nieuwe stroming op de kaart gezet: het Europese Popsurrealisme. Deze mijlpaal wordt gevierd met onder andere nieuw werk van Ray Caesar, een openingsfeest waar bijna al hun kunstenaars uit Nederland en buitenland aanwezig zijn. En als kers op de taart in het nieuwe jaar een expositie van een fictieve maar – ongelogen- wereldberoemde kunstenaar.

Popsurrealism en LowBrow
In Amerika heet het Popsurrealism; KochxBos liet zich tien jaar geleden inspireren door deze kunststroming - met onder andere ‘founder’ Mark Ryden - om een galerie te beginnen. Dark en edgy, altijd met humor of liefde en nét een laag dieper dan je op het eerste gezicht vermoed, zo typeren Esther Koch en Hans Bos het werk dat zij sinds 2005 in hun galerie laten zien. De rock & roll van de moderne kunst.

De kunstenaars bij KochxBos staan bijna altijd aan het begin van hun ‘kunstenaarsschap’. Zij vinden het interessant om samen met de kunstenaar 'op te groeien'.
Esther: ‘We begonnen met een expositie van Ray Caesar. Die was destijds nog onbekend, wij hebben hem naar Nederland gehaald. Héél spannend was het - een nieuwe galerie en een onbekende Canadese kunstenaar die op een – in 2005 zeker – zeer onconventionle manier zijn kunst maakt, namelijk met het 3D programma Maya op de computer. Een blijk van vertrouwen en een gok die goed uitpakte. Nu ‘hangt’ hij in de hele wereld en wordt zijn werk aangekocht door musea.’

Nieuw werk
Het past bij de werkwijze van Koch en Bos: als ze ergens in geloven, gaan ze ervoor. Niet per se alleen om de verkoop. Zeker ook om de maatschappelijke relevantie. Een galerie moet ook laten zien wat van belang is, wat speelt - of juist niet speelt – in de maatschappij, daar geloven zij in. Esther: ‘Hier geen schilderij van een boom voor boven de bank. Niet eens werk dat mooi of lelijk is. Maar werk dat er voor ons toe doet.’

Ze kiezen hun kunstenaars vanuit hun hart en zoals dat gaat met intuïtieve keuzes; na een tijdje tekent zich een patroon af. Hans: ‘Low Brow x High Qualitity, het lijkt wel een slogan als ik het zo zeg. We kiezen altijd voor mensen met vakmanschap én een verhaal. Dus niet het één of het ander.
Harma Heikens, laatst nog verwikkeld in een rel in een Groningen omdat men haar werk aanstootgegevend vond, is zo iemand. Spreekt zich knalhard uit via haar werk én maakt haar beelden ‘perfect’ in techniek, kleur en materiaalgebruik. Ze weet wat ze kan en wat ze maakt. Net zoals Ciou dat weet, of Sarah Maple, om maar wat mensen te noemen. Het mooie is ook dat kunstenaars zichzelf bij ons herkennen.’

Fictieve, wereldberoemde kunstenaar
KochxBos stoomt verder. Komend jaar komen er nieuwe shows en nieuwe kunstboeken. Hun eerste vier boeken werden al opgevraagd door het Metropolitan Museum Of Art in New York. Ook verheugen ze zich op april, op de concrete show van de fictieve kunstenaar Jed Martin.
Dat ging zo: Hans ging afgelopen zomer naar de presentatie van het nieuwste boek van Michel Houellebecq. Hij wilde de beroemde Franse schrijver de KochxBos kunstboeken geven én hij wilde vragen of Houellebecq een voorwoord in hun nieuwe boek van Harma Heikens wilde schrijven.
Die vraag kwam niet uit te lucht vallen; in zijn boek De kaart en het gebied schrijft Houellebecq over Jed Martin, een kunstenaar die wereldberoemd wordt als een beroemde Franse schrijver een voorwoord in zijn kunstboek schrijft. En wie is die beroemdste Franse schrijver? Juist.
Houellebecq.

Een mooie mix van fictie en realiteit waar Kochxbos zich in herkent.
Maar ja. Er waren wel achthonderd man op de lezing afgekomen, er was bewaking, er was geen signeermoment. Hans stond buiten een sigaret te roken en wie kwam daar aan? Houellebecq. Ze rookten er samen nog eentje, Hans nam een selfie en gaf de boeken. Helft van de missie geslaagd. Het voorwoord wilde de Fransman niet schrijven, maar door dit avontuur kwam Hans wel in contact met Houellebecqs Nederlandse vertaler Martin de Haan. Via De Haan kwam Hans weer op het spoor van een groep Gentse anonieme kunstenaars die het op zich heeft genomen om beeld te geven aan de werken van de Jed Martin. Het resultaat: een bijzondere preview ín KochxBos. Een voorshow dus eigenlijk, lijkt een beetje op een voorwoord.
En wie weet komt de Franse Schrijver zelf ook nog even kijken.

HET FEEST


Wanneer?
In december van dit jaar bestaat de KochxBos Galerie 10 jaar. We gaan dit vieren!
Zaterdag 12 december van 17:00 - 23:00 uur, Eerste Anjeliersdwarsstraat 36, Amsterdam.

De mission statement van KochxBos
Iets moois voor de stad, zo begonnen we bijna tien jaar geleden. We wilden een bruisende plek, vol cultuur. Om ideeën te delen en mensen samen te brengen. Discussiëren, inspireren. Contemporary underground art met een doordacht verhaal. Interessante kunstenaars, grensverleggend werk. Altijd met liefde gemaakt. Met vakmanschap in elke soort dicipline. Maar ook rock & roll. Met een edgy randje, duister soms zelfs.

Popsurrealisme
KochxBos is de enige LowBrow en Pop Surrealisme galerie van Noord Europa. Aan de wieg van kunstenaars als Sarah Maple, Ciou, Femke Hiemstra, Zoé Byland, Ray Caesar en Sauerkids.
Voorlopers op het gebied van:
- Artistieke keuzes zoals Sarah Maple (moslima feministe), Caesar (3D techniek), Harma Heikens (maatschappelijke controverses),
- Op het gebied van techniek, Augmented Reality (AR / layar) met o.a. een AR-magazine en AR-beurspresentatie, en tijdens een opening een Skype presence met Ray Caesar uit Canada
- Onlangs met het uitbrengen van een serie hoogstaande kunstboeken (okay, misschien valt boeken uitgeven wel niet direct onder de vlag van voorlopers, maar wacht maar tot je het boek ziet ;).

Reputatie
De galerie haalt wereldwijd nog onbekende kunstenaars naar Amsterdam en bouwt in de jaren aan verschillende internationale reputaties waarvan nu steeds meer de contouren zichtbaar worden. Zo staan Ray Caesar en Sarah Maple bij een aantal musea in de belangstelling, won Sarah Maple de Saatchi 4 new sensations award - en onlangs de Sky-Award in Groot-Brittannië, maakte Ciou voor de Franse post de serie postzegels 'Féérie Astrologique' met een oplage van één miljoen en verzocht de Metropolitan Museum of Art Library of zij de KochxBos kunstboeken in hun collectie mochten ontvangen.

Hoogtepunten
Ook nationaal zijn er hoogtepunten zoals de tot dan toe grootste overzichtstentoonstelling met origineel werk van Peter Pontiac (2013), het manifest van Anton Dautzenberg voor de Heikens expositie en de Noorderzon rel van afgelopen zomer 2015, waar door geweldsbedreigingen aan Harma Heikens adres, alle kunstenaars zich solidair terugtrokken uit het festival.
De galerie bereikt sinds 2005 door de goede centrale ligging in Amsterdam een internationaal (jong) publiek met niet alleen de vooruitstrevende kunst aan de muur maar ook met betaalbare expo-affiches en boeken van de kunstenaars dus. Studenten hebben zo ook de mogelijkheid om kunst in huis te halen.

In de loop der jaren zijn zo meer dan 64 tentoonstellingen, boek-, muziek- en beurspresentaties georganiseerd en zijn we nog lang niet uitgespeeld.


De Galerie-CV

- Twee lange VPRO documentaires over Sarah Maple en Ciou; ‘Sarahs Barbaren’ door Sarah Meulemans
http://programma.vpro.nl/sarahsbarbaren/afleveringen/ciou.html
http://programma.vpro.nl/sarahsbarbaren/afleveringen/afl-1-sarah-maple.html

- Discussie / rel tijdens festival Noorderzon 2015, kunst van Harm Heikens verwijderd van het festival na een opmerking van een bezoeker, waardoor alle kunstenaars zich terug trokken uit het festival, diverse artikelen en radio-uitzending
http://www.kochxbos.nl/show/66/noorderzonriot

- Ciou heeft voor de Franse 'La Poste’ de serie 'Féérie Astrologique' postzegels ontworpen, oplage een miljoen

- Werk van Sarah Maple is opgenomen in -Saatchi collectie, en ze won de Saatchi 4 new sensations prize en onlangs de Sky-Award, https://www.skyacademy.com/news/#/news/meet-the-new-sky-academy-arts-scholars/
http://www.sarahmaple.com/press/

- Sarah Maple spreker / interview op Women Inc. Festival Amsterdam

- Manifest Anton Dautzenberg 'Het voorrecht om aanstoot te nemen’ geschreven voor de opening van Harma Heikens
http://www.kochxbos.nl/show/61/dautzenbergspeech

- Gebruik van nieuwe media zoals Augmented Reality (AR / Layar) in exposities, beurzen en en magazine

- Meet and greet en openings Skype verbinding met Toronto, Ray Caesar

- Start van KochxBos Uitgeverij (Publishers) in 2014

- De enige Low brow & Pop surrealist galerie van Noord Europa

- Top Tien van The Guardian Independent galleries

- Top Tien Critics Choice Time Out Magazine

- Boeken van KochxBos Uitgeverij zijn o.a. opgenomen in The Metropolitan Museum of Art Library New York

- Beurzen AAF, RAW Art Fair, Rotterdam Contemporary, KunstRAI

Opening pictures